The man in the High Castle s01

Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban (könyv & sorozat)

Felcserélhető-e a valós és a másolat? Mennyire képlékeny a valóság? Meddig formálhatjuk? Ezek az alapvető kérdései szinte minden Philip K. Dick regénynek.

Először is szögezzük le: ez a könyv nagyon jó!
Egy olyan kérdést vet fel, amin mindannyian elgondolkoztunk már, akár naponta többször is: mi van ha?
Izgalmas dramaturgia: nem azonnal derül ki, sőt viszonylag sokáig tart, mire megértjük, hogy miről is van szó, mi az alaphelyzet. Így az egész fordított történelem magától értetődőnek látszik, elfogadjuk a játékszabályokat.
Ha pedig hiszel a (könyvbéli) történelmi képzelgésben, vagy vágyod annak a valóságát, akkor te is mintha a Nehezen vonszolja magát a sáskát olvasnád. Ez a hatóságok által üldözött könyv, ami azt írja le, milyen lenne a világ, ha a II. világháború nem úgy alakult volna, ahogy.

Oké. Spoilermentes gyorstalpaló azoknak, akik nem értik miről beszélek: Az ember a Fellegvárban világában a második világháborút Németország és a Japán Birodalom nyerte meg 1948-ban a szövetségesek ellenében. Az USA három részre szakad: a nyugati part japán befolyási övezet, a keleti part náci német befolyási övezet, a kettő között pedig egy többé-kevésbé független sziklás-hegységi övezet található.

Okos, ügyes és ravasz húzása a könyvnek, hogy eléri: drukkolj a még élő Hitler életben maradásáért! Ugyanis ha a Führer meghal, a japán és amerikai félteke atomháborúban pusztítja el egymást.

Többször helyezi az olvasót egy-egy morális probléma kőkemény középpontjába. És végre egy könyv, aminek a hősei hibáznak! Végre nem mindenki a tökéletes jót cselekszi, hanem az emberek hibáznak, a szerelmesek elárulják egymást, ígéretek szállnak a levegőben – míg el nem tűnnek. S ha őszinte vagy magadhoz, valószínűleg te is sokszor azt választanád, amivel magadat mented.

Amiért nem nagyon-nagyon jó könyv Az ember a Fellegvárban, az a vége.
Valahogy így történhetett: Philip K. Dicket egyszer felhívta a kiadója, hogy holnapután a könyv a nyomdába kell menjen. Erre ő azt felelte, hogy „Oké, gyorsan lezárom!” És ez egy hatalmas hiba volt. A könyv 97%-ában a sáska ugrál, ide-oda szárnyal, az utolsó 3%-ra pedig elfárad és nagyon-de-nagyon nehezen vonszolja magát… aztán egy kisfiú elkapja és nagyítóval kivégzi.

Nézzük a karaktereket. Ez egy rövid könyv – és rengeteg szereplőt mozgat! Sok mindenkit nagyon jól fest fel Dick, általában a szükséges számú ecsetvonással. Vannak, azonban, akik több festéket kapnak, mint időt. Erre egyik példám: Robert Childan, a régiségkereskedő.
Dick a karaktereket mind pengeélre rajzolja. Ez veszélyes. Childan pedig leesik a pengéről és a könyv végéig a megvágott talpát siratja és borogatja polgárháborús kamillakenőccsel. Sok mindent megtudunk róla: épp egy picivel többet, mint kéne. Több az infó, mint a szerep.
Ellentéte Ed McCarthy, akiből viszont nem kapunk eleget, pedig nagyon izgalmas karakter sejlik fel benne.


adaptation-time:
Ez egy olyan történet, ami üvölt a képernyőért. 2015-ben az Amazon Studios elővette és Frank Spotnitz kezébe adta, hogy „kéne ezzel valamit kezdeni!” Ő hálistennek meglátta a könyv hibáit, ill az 1962-es megjelenés óta eltelt idő távlatából tudott rátekinteni. Így például nem egy könyvet üldöznek, hanem egy filmtekercset. A regénnyel ellentétben nem kap akkora szerepet Robert Childan (Bennan Brown), és ez jót tesz neki. Ed McCarthy (DJ Qualls) azonban szinte minden részben jelen van, és tényleg izgalmas történetet építenek köré, Qualls pedig nagyon szépen oldja meg a feladatot.

manhighcastle07

DJ Qualls, Rupert Evans

Akiket pedig semmiképp sem szabad kihagyni: Cary-Hiroyuki Tagawa (Tagomi) és Rufus Sewell (Obregruppenführer John Smith). Ez a két színész olyan karaktert kap kézhez és fejleszt tovább, varr magára, hogy kettejük között vergődünk végig. Nagyszerű teljesítmény mindkettő.

Hadd emeljem ki még közülük is Sewellt, aki egy méltatlanul száműzött, izgalmasan és jól használt adottságokkal megáldott, nagyon erős karakterszínész!

sewell1

Rufus Sewell

Ahogy kilép a filmekből már untig ismert amerikai kertvárosi házából, int az éppen locsoló szomszédjának és Sieg Heil!-lal köszön, kiráz a hideg. Természetesen a dramaturgiai csavar, fricska is hozzáteszi a magáét, de a szemében égő kutakodással – mellyel Joe Blaket és a saját fiát is vizslatja – olyan irtózatot ad a figurának, ami csak a legnagyobb és egyben legvonzóbb rohadékok sajátja. Így emeli John Smith-t III. Richárd, Joker, Hans Landa és Francis Underwood mellé.

 Sajnos Joe Blake karaktere vesztett a regényhez képest, pedig lett volna mit játszani – nem a forgatókönyvvel volt a gond. Luke Kleintank nem elég erős, hogy egy ilyen összetett figurát megfogjon. Voltak azért izgalmas pillanatai: mikor Juliana Crain megmutatja neki a Sáskát.

kleintank davalos2

Alexa Davalos, Luke Kleintank

És itt a szereposztás és forgatókönyv legélesebb hibája: Alexa Davalos (Juliana) és Rupert Evans (Frank Frink) belecsúsztak az egyik legveszélyesebb hibába: a papírmasé-paradoxonba. Mivel ők a pozitív főhősök, nem kaptak túl sok karakterjegyet (Davalos esetében a színészi játékkal is gond van), ezért egysíkú figurák maradnak, így nem lehetnek pozitív főhősök.

Sok minden változott a regényhez képest, de legfontosabb a vége: csak pár képkocka a változtatás, de ez elég is. Emiatt nagy lelkesedéssel várhatjuk a 2. évadot. Merre viszik tovább a történetet? Megjelenési dátumot még nem hoztak nyilvánosságra, de az első rész plotja már megjelent.

fun-fact: 2015 tavaszán a New York-i metrókocsikat birodalmi sasok és a császári Japán szimbólumaival kombinált amerikai zászlók díszítették. A polgármester a város felháborodásának engedve (nem elítélhető módon) azonnal felszólította az Amazont a reklám megszakítására. Ezzel a történelmi fikció-üldözéssel izgalmas párhuzamot vontak a sorozat / könyv és a valóság közt.

ui: ilyen gyönyörű introt még nem láttam! KATT

8könyv – gyorsan haladhatsz vele, mert magába szippant

10sorozat – még sosem kiabáltam monitorral, de az utolsó résznél nem bírtam megállni

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s