Nueve reinas

A kilenc királynő
r.: Fabián Bielinsky (2000)

Miért szeretjük, ha átvernek minket? Miért szeretjük a szélhámos filmeket? Figyelünk a történetre, csak a kezüket nézzük, de még így is csalnak.

Egy ügyes és láthatatlan trükk engem a plafonig tud dobni. Valószínűleg nem vagyok egyedül ezzel, hiszen a film, akármilyen témájú és műfajú legyen is, akkor jó, ha bármilyen értelemben képes átverni, hogy ne érjem tetten. Miért lett akkora robbanás A tökéletes trükk? Miért imádta mindenki a Harcosok klubját? Sőt! Miért zseniális a Krisztus utolsó megkísértése? Mert a végére oda lyukad ki, amit nem gondolnánk. Persze, ezt lehet rosszul is csinálni. Ilyen például a Szemfényvesztők, aminek a vége annyira kidobott a szépen felpörgetett körhintából, hogy agyrázkódást kaptam.
A kilenc királynő viszont a legnagyobbak közé nőtt virág.

ketten

story-time: Marcos (Ricardo Darín) a tapasztalt és Juan (Gastón Paul) a kezdő, de nagyon tehetséges csaló egy benzinkúton ismerkednek meg, miután Marcos megmenti a fiatal srácot, és mivel társat keres, maga mellé veszi. Együtt trükköznek az utcán, étteremben, újságosnál, idős néninél és sok más helyen, ahol csak lehet. És mindenhol lehet.
A film első felében Marcos „vizsgáztatja” Juant, tanítja, a mesterévé lép elő. A Kilenc királynő megjelenésével azonban társak lesznek, egymást segítik az üzletember Vidal Gandolfo (Ignasi Abadal) átverésében. A Kilenc királynő egy híres bélyegsorozat, s annak természetesen a hamisított mását próbálják eladni az országból épp kiutasított Gandolfonak. Marcos az üzlet lezárásakor egy morális problémába ütközik: feláldozza-e testvérét, Valeria-t (Leticia Brédice)?
A film egy nap alatt játszódik. Reggeltől-reggelig tart. Ennyi ideje van ugyanis a két szélhámosnak, hogy eladják a bélyegeket. Az időkezelés egy kicsit irreális, túl sok mindent zsúfolnak bele ebbe az egy napba, de ez nem okoz problémát a történetben.

a csók

A két karakter fő különbsége, hogy Marcos mindent előre eltervez, mindig előre kitalált trükköket használ, Juan azonban improvizál, megfigyeli az áldozatot (az öregasszony ajtajában állva) és azt használja fel ellene, amit lát. Ezért Juan többször megvádolja Marcost, hogy megpróbálja átverni, hiszen a csalók nem bízhatnak meg egymásban. Ez a gyanú beigazolódik, mikor a bank felé sétálva egy fegyveres támadja meg őket, aki el akarja venni a pénzt.

ricardo

Ricardo Darín

Mindig izgalmas dél-amerikai filmeket nézni. Teljesen eltér mind a forgatókönyv, mind a színészi játék az amerikai és az európai stílustól. Ha ezeket felhasználva akarom megfogalmazni, talán így lehetne: az amerikai történetvezetést kombinálja az európai töménységgel. De ez a meghatározás sem pontos, hiszen épp azért egyedi a dél-amerikai film, mert nem Hollywood és Európa keveréke.

A film szinte ragyog a színészi játékoktól. Ricardo Darín, ahogy tőle már megszokhattuk például az Eszeveszett mesékből vagy az Oscar-díjas Szemekbe zárt titkokból, nagyon kevés eszközzel, leginkább a kezeivel játszik. Bár nem sokat beszél a motivációjáról, nem sok személyes mondata van, mégis sok mindent megtudunk a karakterről és múltjáról.

leticia

Leticia Brédice

Leticia Brédice egy gesztussal megnyeri a nézőt. Miután átadja a „jutalmat” Marcosnak, nyom egy testvéri csókot a férfi arcára. Abban az egy gesztusban benne van a viszonyuk múltja, jelene és jövője. Kevés ilyen pillanat van a filmekben, mikor a karakter – ha figyelünk – mindent elmond, amit tudnunk kell. Ezt persze akkor nem vesszük észre, hiszen akkor abba is lehetne hagyni a filmet.

gastón

Gastón Paul

Aki egy kicsit gyengébb, mint kéne (bár a végét tekintve ez sem biztos), az a fiatal Gastón Paul. Neki van a filmben a legnehezebb karaktere. Fent kell maradjon a víz fölött, nem engedve Darín zsenijének. És meg kell tartania a titkokat.

Ignasi Abadal egy szinte papírmasé figurát hoz: a mindent csak pénzben látó, visszataszító üzletember, akivel senki nem üzletel szívesen – de sok a pénze. Tudja, hogy mindent megengedhet magának, mert azt gondolja, hogy mindenki felett áll. Ezért a leghajmeresztőbb dolgot is rezzenéstelen arccal mondja – szinte parancsolja – Marcosnak. Papírmasé, de nem véletlenül s nem zavaróan.

ui.: Ez egy hiányos kritika lett, hiszen nehéz spoiler nélkül beszélni egy csaló moziról.

fun-fact: A zene, amit Juan keres: Il Ballo Del Mattone

film-fact: A filmnek 2004-ben készült egy remake-je Rossz pénz címen.


9Okosan mindent megforgató és kicsavaró film, remek karakterekkel és nagyszerű színészekkel

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s