Una giornata particolare

Egy különleges nap
r.: Ettore Scola (1977)

Van egy érzés, egy állapot, amit mindannyian ismerünk, mind átéltünk már. Még akkor is, ha szeretjük tagadni. Ez a magány.

Akkor is lehet magányos az ember, sőt, egyesek szerint akkor igazán az, ha sokan veszik körül. Ez a társas magány.

tömeg (2)

story-time: 1938. május 6. Hitler látogatóba érkezik Mussolinihez. Az egész város az ő ünneplésére siet, óriási tömegek fogadják. Egy bérházban találkozik két idegen, akik más-más okokból nem ünnepelnek az Örök Városban: Antonietta (Sophia Loren) a hatgyermekes anya, akinek nincs szabad perce elhagyni a háztartást és Gabriele (Marcello Mastroianni) az elbocsájtott, antifasiszta, meleg rádióriporter, akit bármelyik pillanatban letartóztathatnak.
Antonietta kanárija kirepül a lakásból és Gabriele ablakában ül le. Így ismerkedik meg ez a két, egymástól nem is annyira távol álló ember és együtt töltik ezt a különleges napot.

A házmesterné lakásából folyamatosan kihallatszik a rádió közvetítése a fasiszta ünnepről. A külvilág, főleg az elnyomó hatalom sosem hagyja békén a „magányembert”. Szinte nincs a filmben néma pillanat. És az operatőri ötlettel (Pasqualino De Santis), hogy a kamera sosem jut ki a bérház téglafalán, még inkább leszorítja az ember saját terét.

A film a drámai hármas egység szabályát követi: az egy történetszál egy nap alatt játszódik egy helyszínen.

Csak a keretben szerepel több karakter, de ők elhanyagolhatóak, csak kiegészítik a történetet, de nem adnak hozzá jelentősen.

marcello (1)

Marcello Mastroianni

Antonietta és Gabriele egyik alapkonfliktusa a férfi antifasizmusára épül. Antonietta ugyanis elhiszi a rádió és az újságok propagandaszövegeit. Mikor megtudja, miért távolították el állásából Gabrielet, őszintén meglepődik, hiszen ő úgy hallotta, hogy minden antifasiszta ember gonosz és undorító. Gabrieleről pedig ezeket láthatóan nem lehet elmondani.

Kifejezetten izgalmas jelenet kerekedik ki a tetőteraszon, a száradó ruhák közt. A nő vár a férfi lépésére, amit ő viszonozhat és később, mint férjes asszony megbánhat, ekkor a férfi megvallja neki, hogy meleg. Ezt a nő megalázásnak veszi, és bezárkózik a férfi elől. Próbálja meggyőzni magát, hogy mindez összefügg: az antifasizmus és ez a „deviancia” egyértelműen egymás következményei. Végül ezt már ő sem hiszi el magának.

loren

Sophia Loren

A film érdekessége, hogy a két színész az addigi szerepkörüknek teljesen hátat fordítanak. Így lesz az érzéki Sophia Lorenből elhasznált, kiégett, robotként élő háziasszony, aki egész nap egy otthonkában jár-kel, a „latin szerető” Mastroianniból pedig egy meleg, gátlásos férfi.

Bár a végére minden megoldódni látszik, ne legyünk olyan pozitívak! Gabriele elmegy örökre, Antonietta olvassa a férfitől kapott könyvet, miközben a szemközti ablakot lesi. Nem változik semmi: a gyerekek kiabálnak, Antonietta férje pedig már a hetedik gyereket tervezi, akit Adolfónak fognak hívni. És biztosak lehetünk benne, hogy így lesz. Nem minden nap „jön egy kismadár”, hogy az embert emlékeztesse az élet értelmére.

ketten (3)


fun-fact:
Mastroianni ezt a filmet pályájának egyik leggyönyörűbb filmjeként emlegette

fun-quote: „A film azért maradt élő, mert a magány témája örök. Túlhaladta a fasiszta korszakot. Az ember többé-kevésbé mindig totalitárius rendszerben él, amely megszabja az általános mentalitást. A homoszexuálisokat ma is gyanakvó szemmel nézik. A nő természetesen sokkal szabadabb ma, de jogai még nem egyenlők a férfiéival.” (Ettore Scola, 2008)


10Ez a film maga a Társas Magány Testamentuma. Nem érdemes kihagyni.

Una giornata particolare” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Erre a filmre lehet, rászánom magam. Szeretem a 30-as éveket bemutató filmeket, bár a hangulatához lelkileg fel kell készülnöm.

    Kedvelés

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s