Jesus Christ Superstar

Jézus Krisztus szupersztár
r.: Norman Jewison (1973)

Mi ez?
1973-ban Norman Jewisonnak köszönhetően az egész világ megismerhette a „hippi Jézust”. Addig csak az láthatta, hallhatta, aki jegyet vett az, akkori nevén, Mark Hellinger Színházba, a Broadway-re. A zene csodálatos (Andrew Lloyd Webber, szöveg: Tim Rice). Én személy szerint napokig tudom hallgatni anélkül, hogy bármi hiányozna.

fedő1

Miért a hippi kultúrkörbe helyezi a film a történetet? Mert ezen mozgalomnak az elsődleges célja a társadalomból való kivonulás, a korábbi kötöttségek alól felszabadított életmód kialakítása volt. A hippik a korábbi nemzedékek prüdériáját lesöpörték, kritikával viszonyultak a fogyasztói társadalom hagyományos értékeihez és elítélték a háborút. Ez a leírás Jézus alaptanításait is lefedi. Júdás jellemét (idézet lentebb) is jól kiemeli és elkülöníti Jézustól. Jézus a hippi, Júdás pedig a nála is szélsőségesebben gondolkodó és cselekvő yippie. A yippie-k képezték a mozgalom politikai szárnyát. Jézus az, aki a woodstocki fesztiválon ül és hallgatja a zenét, mert őszintén hisz benne, hogy attól minden megváltozik. Hagyja, hogy felfeszítsék. Júdás pedig kimegy az utcára és egy Pigasus nevű malacot akar indítani az elnökválasztáson (1968-ban így tettek a yippie-k Chicagóban). Azért megy a papokhoz, mert Jézus már nem tudja ezt a dolgot irányítani, mint eddig. És mert öt tank űzi őt, mint a kétségbeesése és a Jézussal való konfliktusa.

Miben különbözik a többiektől?
Ez egy rockopera. Két mondat kivételével minden ének. A sivatagban álló elhagyatott romok közé érkezik egy busznyi fiatal, hogy előadják (maguknak) az Örök Történetet (a busz rendszáma egyébként 666-tal kezdődik).

dennen

Barry Dennen

Nagyjából egy nap alatt, bár van benne éjszakai jelenet, mégis olyan érzést vált ki a nézőben a keret, mintha napkeltétől napnyugtáig tartana a játék. Ez a játék halálosan komoly. Mindent komolyan vesz magán ez a film. A már civilben lévő Carl Anderson (Júdás) utolsó pillantása a keresztre, miközben alatta megindul a busz, tele van lelkifurdalással. Ez a film hibája: hiányzik belőle a humor, pedig az még a 4 évvel későbbi Názáreti Jézusban is megjelenik. Pedig Zeffirelli nem egy humoros filmes.
Érdemes a záró naplementét figyelmesen nézni. Valamit nem szoktak az emberek azonnal észrevenni.

neeley anderson

Milyen Jézus és Júdás viszonya?
A vizsgált filmek közül talán ez a felmutatás a legizgalmasabb (legalábbis holtversenyben áll az Utolsó megkísértéssel).

neeley (2)

Ted Neeley

Itt Júdás, akinek csodálatos hangja van, egyértelműen leénekli Jézust (Ted Neeley), ami ebben a világban a győzelmet jelenti. Halljuk Júdás érvelését, mikor Magdolna olajakkal kenegeti Jézus homlokát és haját:

Asszony, ez a balzsam tengernyi sok pénz volt!
Mit kap így tőlünk a sok szegény?!
Kényelmének ára sokak éhhalála!
Ez a kis olaj százaknak kenyér.

Érthető érvelés.
Miután meglátja a félholtra vert Jézust, akit ledobnak sziklabörtönébe, rémülten könyörög a főpapoknak, hogy vegyék vissza az pénzt és engedjék őt szabadon. Fontos! Nem azért akarja visszaadni a pénzt és megszabadítani Jézust, mert rájött, hogy ő az Isten fia, hanem mert nem ezt ígérte neki Annás és Kajafás és már nem hisz az ügyük igazában. Elvi kérdések

anderson

Carl Anderson

vannak tehát mögötte. De visszautasítják őt, erre „sötétbe borul az elméje” és rádöbben: Isten mindvégig tudta, hogy mi történik, ő maga csak egy eszköz volt, aki végrehajtotta ezt a véres tettet. Ezzel felveti az azóta is nagyon visszás szabad akarat kérdését: ha Júdás nem árulja el Jézust, akkor nem hal meg a kereszten, tehát nem lesz megváltva az emberiség. Így Júdásnak végső soron nem volt választása, nem volt szabad akarata, és 2000 éve ezért átkozzák.
Dante úgy írja le a Pokol legmélyebb körét (ide kerülnek a jótevőiket elárulók), hogy ott áll maga Dis, azaz Lucifer, kinek három feje van. Ezzel a három fejjel az emberiség három legnagyobb bűnösét marcangolja: Brutust és Cassiust (Julius Caesar gyilkosai) és Júdást. „Fenn akit legjobban gyötör a Sátán […] Júdás az Iskarióti. / Feje benn van, lába kilóg a száján.”
Mindezt azért, mert nem volt szabad akarata. „Sic itur ad astra.”

Dante

Miért érdemes megnézni?
Ahogy már említettem, ennek a filmnek a győztese Júdás, az áruló. Őt felmenti a film. Jézus csak egy báb, aki mindenbe beletörődik, bár látni kívánja, hogy nem hiába ölik meg. A montázs pedig, ahogy Isten megmutatja neki az eredményt, a film legnagyobb találmánya. Felvonultatja a kereszthalált ábrázoló fontosabb festményeket. Megjelennek Andrea del Castagno, Velázquez, Goya, Bosch, Zubaran, Grünewald, Masaccio, van der Weyden és Tintoretto festményei – itt a képek gyűjteménye.
Pilátusnak (Barry Dennen) szépen van vezetve a szála, ki van bővítve az álommal, amiről csak Máténál olvashatunk. De ott Pilátus felesége álmodja és inti férjét (Mt 27, 19).
Az operatőri munka (Douglas Slocombe) varázslatos. A képi ötletek különböző szinteken jönnek:

 • Alapszint: Az utolsó vacsora. Mindenki mosolyogni fog, mert mindenki felismeri.
 • Középszint: Júdás rímei. A film szinte tökéletes közepétől majdnem mindent megismétlődik Carl Anderson Júdása körül. Vizuálisan is.
 • Felsőszint: A már említett záró naplemente.

vlcsnap-2016-07-12-18h05m06s11

fun-fact: Mikor Jézus szerepére válogattak, a castingon megjelent egy akkor 17 éves fiatal színész is. A neve: John Travolta.

almost-sad-fact: A keresztre feszítés jelenetben egy izraeli színészt állítottak be, hogy verje a szöget Jézus kezébe. Azonban ő elég limitált angol tudással bírt, így azt hitte, tényleg át kell szúrja Neeley tenyerét. Másodpercekkel a felvétel előtt Jewison szaladt oda kiabálva: „Nem! Ne a tenyerét! A fát! Ne a tenyerét!”


7Csodálatos zene. Nagyon jó képi megoldások. Gyenge Jézus. Nulla humor.

Jesus Christ Superstar” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szerintem a film szomorú hangvétele, a humor hiánya leginkább annak szól, hogy 1973-ra realizálni kellett, hogy a hippi kultúra elvesztette naiv szüzességét, és feláldozták a profit és személyes érdekek oltárán.

  Kedvelés

  1. értelek. viszont ez nem ok arra, hogy a humort teljesen kihagyják a filmből. a legszomorúbb helyzeteket igazán mindig humorral lehet realizálni. Hofi ezt tudta nagyon. A Harcosok klubjában egy teljes generáció elveszettségét és kiüresedését iszonyatos fekete humorral mutatták be. Hogy a Brian életéről ne is beszéljünk, ami túlmutat egy egyszerű vígjátékon, megjelenik benne a világnézet szerinti pártokra szakadás – júdea népe front, júdea nemzeti front, meg a többi -, a vallás szerinti elszakadás – a sarut követik, a szandált követik, a tököt követik…-, és az egyetlen embert lehurrogják, aki a saját bevallása szerint nem egyéniség… ez mind végtelenül szomorú (és veszélyes) dologra mutat rá, de úgy, hogy szétszakad a hasizmod közben.

   Kedvelés

 2. Üdv fényfestő!
  Tetszett az írásod, egyrészt elég tényszerű, emellett elgondolkodtató.
  Két dolgot kivéve:
  Egyrészt, hogy hiányzik belőle a humor. Ez nem egy objektív megállapítás, hiszen, nem ez lenne az első film alkotás, ami nem él a humor eszközével.
  A másik, Jézus személye. Ez szintén csak egy szubjektív vélemény a részedről. Véleményem szerint, az ő alakítás éppen hogy tökéletes alapot képez az egész film bibliai történetéhez. Az egész annyira fennkölt, magasztos és meghitt, hogy ennek a hangulatát és az egész bibliai kerettörténet hitelesség azonnal tönkre tenné egy hunorosnak titulált komolytalan elszólás.
  Lássuk be, a humor veszélyes terület. Még Heródes, amúgy valószínűleg hiteles alakítása is kicsapja a biztosítékot egy óvatlan néző első értékelésében.
  A film zenéje és a képi megvalósítás, számomra annyira érzelemdús és felkavaró, hogy a mai napig teljes áhítattal nézem végig, az emberi érzelmeket, a szenvedést és a szeretet szentségét.

  Kedvelik 1 személy

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s