Jesus of Nazareth

A názáreti Jézus
r.: Franco Zeffirelli (1977)

Mi ez?
Franco Zeffirelli 1977-es filmje nevezhető az Újszövetség Tökéletesen Klasszikus Feldolgozásának. Nem, ez nem túlzás. Ennek a filmnek minden egyes képkockája egy festmény (operatőr: Armando Nannuzzi). Minden egyes karaktere az Evangéliumokon alapszik. Persze, van dramaturgiai adalék, ugyanis a Szentírás nem ad semmi talajt Júdás lába alá. Itt megalkották Zerah mestert (Ian Holm), aki segíti Júdást (Ian McShane) az árulás felé vezető úton. Az ő feladata elérni, hogy az egyik tanítvány elárulja mesterét. Júdást korábbról ismerve, tudja, hogy kritikusabb, racionálisabb jellem, így nála sikerrel próbálkozik.

Miben különbözik a többiektől?
Nagyobb időt ölel fel, mint a többi Jézus-film. A születés előtt kapcsolódunk a történetbe, „nagy” Heródes (Peter Ustinov) egyik lakomáján. Itt a római vendégekkel együtt mi is megtudjuk, mit jelent a „messiás” szó. Látjuk az angyali üdvözletet, József álmát, az esküvőt. Mindent nem sorolok fel, nagy kihívás lenne – ugyanis a film 270 perces és tényleg minden megtörténik benne, ami a Bibliában áll. Sőt, még pluszt is írtak hozzá.

meleg fény
A vizualitása miatt mindenkinek kötelező ez a film. Csodálatosan teremt atmoszférát a színeivel és képeivel. Jézuson minden esetben meleg fény van, a környezetétől ez választja le. Néha épp jelenet közben változik meg a partner fénye: mikor Mária Magdolna (Anne Brancoft) beront a farizeusok házába, ahol Jézus (Robert Powell) ül, hideg fény borítja Magdolnát és meleg fény Jézust. Elhangzik a megbocsájtás, ekkor lassan, alig tetten érhetően melegedik a fény a nő arcán.

megszállottNagyon erősen, tudatosan és konzekvensen használja az árnyékot is, mint kiemelést. Ilyen az ördögtől megszállt fiú jelenete, mikor Jézus kiűzi belőle a gonoszt.
A vizualitás egyik csúcspontja a vak meggyógyítása. Mit lát először a sötétből kilépő ember?

Itt minden karakter pontosan úgy néz ki, ahogy azt a vizuális művészetek 2000 év alatt kialakították.

James Farentinoról, mint Simon Péter, tökéletesen elhisszük, hogy pár évtized múlva olyan lesz, mint a szobor a Szent Péter téren.
János (John Duttine), a „kedvenc apostol”, aki ott van a keresztre feszítésnél is, mintapéldánya a nőies, széplelkű szentnek. A „jó fiú”, aki kezdettől Jézussal van, követi és hisz benne. Míg Péter a „rossz fiú”, aki nem akarja beengedni a csónakba, mert „még egy szent embert” hoztak hozzá. Jézus végül mégis rá építi egyházát.

Olivia Hussey

Olivia Hussey

A gyönyörű Olivia Hussey (Szűz Mária), aki az 1968-as Rómeó és Júlia után (akkor egyébként 15 éves volt!) újra Zeffirellivel dolgozott. Érdekes, hogy a legtöbb Jézus-filmben Mária nem öregszik. Ugyanaz a színésznő játssza a születéskor, mint aki „fájdalmas anyaként” tartja kezében a keresztről levett fiát, pedig 33 év telik el a két esemény közt, és általában nem is öregítik őket. Hussey Máriája szép, tiszta és unalmas. A végére sikerül valami mélységet adnia a karakternek.

És persze, Jézus. Robert Powell arcát templomokban lehet látni. Ő lett a „hivatalos” Jézus. 1977 óta emberek imádkoznak hozzá (lásd fun-fact).

Robert Powell

A Szupersztár kritikában írtam, hogy itt megjelenik a humor. Nem nehéz kitalálni, kinek köszönhetően. Zerah mester az egyetlen, mivel nem bibliai személy, aki valamelyest megengedheti magának, hogy ironizáljon, és ebből fakad a film humora. Nem nagy humor, de jelen van, ami pedig nagy meglepetés ebben a teljes mértékig klasszikus felfogásban.

Az a jelenet kiragyog az egész filmből, melyben a két színészóriás, Laurence Olivier (Nikodémusz) és Anthony Quinn (Kajafás) találkozik a főtanácsban.

Jézus és Júdás viszonya?
Ne legyünk bigottak, és valljuk be: a Biblia szerint Júdásnak nincs motivációja és indoka, hogy elárulja Jézust. Ha egy rendező így akarja megalkotni Júdás figuráját és nincs mellette egy jó forgatókönyvíró, akkor a próbálkozása bukásra van ítélve. Zeffirelli mellett két olyan jelentős író volt, mint Anthony Burgess (Gépnarancs) és Suso Cecchi D’Amico (Biciklitolvajok). Kitalálták Júdás indítékát: Zerah mester. Júdást egy racionalista gondolkodónak mutatják be. Jézus szinte egyetlen hozzá intézett mondata: „A szívedet nyisd ki Júdás, ne az eszedet.” A karakter felépítése amiatt is érdekes, hogy nagyon kevés jelenete van Jézussal, inkább csak csöndben áll a háttérben. Így nagyon viszonyról nem lehet beszélni. Azért árulja el Zerahnak, hogy Jézus a Getsemáne-kertben lesz, mert szeretné, ha Jézus a főtanács előtt beszélne. Hisz ha ő a megváltó, akkor Isten úgysem hagyja el, ha pedig nem ő az, akkor Júdás menti meg a zsidókat egy újabb hamis prófétától.

Miért érdemes megnézni?
Elsősorban a vizualitása miatt fontos film a kategóriájában. A zenéje nagyszerű (Maurice Jarre), végig egy témát használ, azt boncolgatja, alakítgatja.
Ha épp ahhoz van kedved, hogy egy teljesen klasszikus feldolgozást nézz, válaszd ezt a filmet! Nem fogsz csalódni. Több, mint egy bibliai történet, de nem rugaszkodik el annyira, mint az Utolsó megkísértés vagy a Szupersztár. Nem filozofálgat, de beránt!
Számomra ez a film bizonyította be véglegesen, hogy a Jézus-történet filmes feldolgozásaiban két színésznek van igazán nagy feladata: Júdás és Pilátus. Jézus mindig jó. Mindig tudja természetesen, hogy mi a jó – az ő karaktere egysíkú. Pilátusnak és Júdásnak van igazi tragédiája. Mindkettejüknek a szabad akarat hiánya jelenti a végzetet.

utolsó megkísértés

az utolsó megkísértés

fun-fact: Robert Powell 2016 januárjában egy nyilatkozatot tett közzé: „Nem én vagyok Jézus Krisztus, én egy színész és brit komikus vagyok.” (teljes szöveg itt)

more-fun-fact: A húsvéti amnesztia (választás Jézus és Barabás között) bibliai bemutatásában zavart okoz az a tény, hogy amnesztiában csakis jogerősen elítéltek részesülhettek. Tehát vagy nem úgy történt, vagy Jézust azelőtt már elítélte Pilátus, erről azonban nincs szó egyik evangéliumban sem.


8Vigyázat! Hosszú klasszikus film. De! Gyönyörű képekkel, világsztárokkal és csodálatos zenével.

Jesus of Nazareth” bejegyzéshez egy hozzászólás

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s