London Spy

r.: Jakob Verbruggen (2015)
5×50 perc

Milyen fajta kémia szükséges két színész között, hogy hiteles legyen a közös szexjelenetük? Főleg ha két férfiről van szó.

Két nő közti ágyjelenet filmen ma már teljesen természetes. Sok filmnek már-már kihagyhatatlan eleme lett. Képzeljük el, milyen lenne a Fekete hattyú vagy a Rekviem egy álomért ezen jelenetek nélkül. Ha jó filmről van szó, akkor általában valami sorsfordító eseményt, fontos pillanatot jelentenek, ha rossz filmről, akkor pedig csak vizuális figyelemelterelésként szolgálnak (Vad vágyak).

vlcsnap-2016-07-25-16h01m51s215

Ez a minisorozat, leegyszerűsítve, két meleg férfi kapcsolatáról szól. Minden sallang és kendőzés nélkül, és minden ostoba, hollywoodban kötelezővé vált poénok és viccek nélkül.
De kicsit fejtsük ki.

első rész

Ben Whishaw

story-time: Danny (Ben Whishaw) egy meleg fiú, aki két kézzel habzsolja az élvezeteket, épp azért, mert benne minden romokban hever. Egyik hajnalról a másik éjszakára él. „Ismeri a szakadék szélét.”

Egy reggel találkozik Alex-szel (Edward Holcroft), akivel tökéletes párt alkotnak – erre a következő részekben látható flaschbackek mutatnak rá. Később kiderül, hogy Alex az MI6 (a brit hírszerzés) ügynöke. És ennyi. Ennyit lehet erről a sorozatról spoiler nélkül beszélni.

A mostanában készülő (mini)sorozatokra azt szokták mondani, hogy „lassan átveszik a filmek szerepét.” Ez nem igaz, gondoljunk csak a történetvezetés lehetőségeire: a filmeknél általában 100-120 perc áll rendelkezésre, hogy elmeséljenek valamit, míg a sorozatoknál akár több nap is (összefűzve a részeket). A London Spy esetében bő 4 óra.

vlcsnap-2016-07-25-18h04m34s60

Ez a sorozat a népmesék alapjából táplálkozik: igazi felnövés történet. Az első részben megismert zilált, tinédzser fiúból az ötödik részre egy rendezett külsejű, felelősségteljes férfi lesz. Tudja, pontosabban megtanulja, hogy a tetteinek következményei vannak, ez lehet egy komoly betegség, vagy egy apapótlék elvesztése. Ennek a tudásnak a birtokában indul mindig újra, kel fel mindig újra.

broadbent (2)

Jim Broadbent

A felnövésnek ezen a göröngyös sárgaköves útján Alex indítja el. Közvetve és közvetlenül is. Danny nem hagyja annyiban a kialakult helyzetet és egy régi barátjával, Scottie-val (Jim Broadbent) elkezdenek nyomozni a hírszerző ügynökségek után.

A sorozat címe becsapós is lehet: Londoni kém. Akik azt várják, hogy a Lánchíd helyett most a Tower Bridge-en fognak emberek szaladgálni, azok kimaradtak abból a hódításból, amit a John le Carré-regények hoztak a filmvilágba. Bár a London Spy nem az ő története, de tökéletesen felfedezhető a hatása Tom Rob Smith forgatókönyvén. Ez pedig egyáltalán nem baj.
Sőt! Ez a sorozat nem is kémtörténet. Az csak egy mellékes szál. Itt a legfontosabb Danny tragédiája. Az a tragédia, hogy elveszik a „lelki társat” az embertől – ez egy fontos kifejezés a sorozatban. Nem elveszti, nem csak egyszerűen meghal a másik, hanem elveszik. És Danny utánajár Alex múltjának.

vlcsnap-2016-07-26-11h44m43s247

Ez a sorozat látszólag nem más, mint hogy emberek különböző szobákban beszélgetnek. De valaki és valami mindig állandó: Ben Whishaw és az ő zsenialitása. Ő ma már hivatalosan is korosztálya egyik legjobb színészének számít. Bármihez ér, annak nem lehet rossz vége. Minden apró mozdulatával többet mond el a karakteréről, és tökéletesen engedi láttatni a felnövés fázisait. Ez még nem lenne elég. Egy jó színész ezt bármikor képes megcsinálni. De – és ez az igazi áldott tehetség: marad titka. Nem fedi fel, nem beszél róla, nem is tudatosan, csak egyszerűen hátul a kisagyban tartogatja. Ilyen a szüleivel való kapcsolata. Az öt rész egyik legfeszültebb jelenete, tökéletes színészi játékkal. Tűpontosan és pengeélesen kimondott mondatokkal.

vlcsnap-2016-07-27-13h37m49s124

Edward Holcroft

Edward Holcroft leginkább csak néma jeleneteket kap, visszaemlékezés formájában. De nagyon szépen formálja a kisfiút, akinek minden új a világban, a saját érzései közt is most fedezi fel az utat, sőt azt is, hogy egyáltalán vannak érzései. Nagyon izgalmas párt alkotnak Whishaw-val. Hibátlanul működik a kémia közöttük. Ez leginkább az említett ágyjelenetben látszik.

Danny apapótléka, a mackós, egykori kém, Scottie szintén meleg, így tökéletesen a fiú mellett tud lenni és tudja mi zajlik benne. De tapasztaltabb a „viccek világában”, ezért tud igazán segíteni neki. Jim Broadbent hozza a szokásos formáját, megtoldva a sok elnyomott fájdalommal, ami a munkájában érte – az ő idejében végképp nem fogadták el a melegeket a titkosszolgálat kötelékében. Nagyszerű pillanatokat és labdákat ad fel Whishaw-nak. Gyönyörű az a féltés és szeretet, ami Scottie minden pillantásából a fiúra száll.

vége

Ben Whishaw és Charlotte Rampling

 Alex anyja, Frances az utolsókig kitart kimértsége, hűvössége mellett, de végül őt is „feltüzeli” Danny. Charlotte Rampling olyan anyát alakít, akit senki nem szeretne magának. Hideg szeme és vékony ajka mindent elmond a karakterről, ő maga alig kell bármit is játsszon. De azt pontosan teszi. Mindig egy lépéssel a partner előtt van ez a nő, Dannyt is át akarja verni, de nem sikerül. Mégis láthatóan őt hibáztatja a történtekért. Egy ideig.

Whishaw (2)Ebből a dicséretáradatból egyértelműen következik, hogy maga a rendező, Jakob Verbruggen, biztosan irányítja színészeit, akik láthatóan megadják magukat neki. Verbruggen ért a sorozatok rendezéséhez, hiszen 2004 óta szinte folyamatosan dolgozik, és 12 év alatt csak két önálló filmet készített. A többi mind olyan sorozatok epizódjai, mint A híd, a Hajsza vagy a Kártyavár.
Jó ütemben adagoltatja az információt a színészekkel és szépen rímeltet egymásra akár különböző részben szereplő pillanatokat is.

Amiről mindenképp szólni kell, az a sorozat képi világa. Olyan berendezéseket és képeket alkotnak, amik megszólalnak. Csak egy példa erre az első részben szereplő fürdőszoba. Pontosan elmeséli, kik laknak itt, milyen anyagi helyzetűek, milyen gondjaik vannak, anélkül, hogy ezt a karakterek szájába kéne adni.

vlcsnap-2016-07-25-16h10m41s89

Az újabb sorozatok egyik legnagyobb erénye, ami miatt állítólag „átveszik a filmek szerepét”, az operatőri munka.
vlcsnap-2016-07-26-12h26m26s196Laurie Rose itt belehelyezi a nézőt a sorozat világába, csupán annyival, hogy a fény-árnyék játékot többször használja, mint azt szokás.
Egy pillanat, mikor én magam lenyűgözve ültem, a HIV-teszt készítésének jelenete. Öt percig tartják egy felvételben szépen ritmizált jelenet – egészen addig a pillanatig, amíg a kamera bele nem néz a tükörbe. Akkor pedig az ember azonnal megérti, mit jelent az: ott lenni a jelenetben.

családi fotó

church-time: Ezennel hivatalosan megalapítom a Ben Whishaw Egyházat! Bárki csatlakozhat, aki hisz abban, hogy Ben Whishaw az benwhishaw!


10Kötelező! Nagyszerű történet, elképesztő képek, zseniális színészek.

London Spy” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Lilting – fényfestők.

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s