Winterschläfer

Téli alvók
r.: Tom Tykwer (1997)

Tom Tykwer egyike azoknak a szerzői filmeseknek, akik mindig ugyanazzal a stábbal dolgoznak. Mindig mellette van Frank Griebe operatőr, mindig a Reinhold Heil – Johnny Klimek duóval trióvá alakulva szerzi a zenéket. Ennek egyik eredménye, hogy hamar fel lehet ismerni a Tykwer-filmeket – ha esetleg nem tudjuk épp mit nézünk.

zuhany

De ebben veszély is rejlik: 2-3 film után unalmassá és magukat ismétlővé válhatnak az állandó stáb eszközei. Ez az esetek nagy százalékában igaz is, de a Tykwer-csoport a kisebbséghez tartozik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy filmjeik teljesen és gyökeresen különböznének egymástól, főleg a zenében vehetünk észre közös témákat, például a Téli alvók és a Parfüm világa elég sok helyen találkozik.

story-time: 4 fiatal összefonódó története egy hegyi kisvárosban.

ket-ferfi

A Tykwer-filmek képi világának egyik nagyon erős oldala a színek. A Téli alvók a színeket viszonylag kezdetlegesen kezeli, de ez a kezdetlegesség a kerék feltalálásához hasonlítható: minden egyes karakterhez színek vannak kapcsolva. Laura mindig zöldben, Rebecca pirosban, Rene feketében, Marco pedig kékben jelenik meg. Ezzel jelezve, hogy itt típusok vonulnak fel. Azonban a történet végére ez a négy tipi fissi megfordul és az ellentétét cselekszi annak, amit gondolnál róla.
Frank Griebe színhasználata, maradva a kerék-hasonlatnál, a Parfümnél érte el a Ferrarik színvonalát.
Gyakran felülről érkezünk a helyzetekbe, lassú zuhanással. Ez jellemző a többi Tykwer-filmre is – lásd a lentebb említett A gyilkosok is… – de itt a záróképet ugyanúgy megidézi, mint a havas hegyekről készített felvételek.

rene

Ulrich Matthes

Tom Tykwer minden filmjében az emberek személyes történeteinek egymásra hatását vizsgálja. A ’92-es Epilógtól kezdve a Lé meg a Lolán át egészen a Felhőatlaszig, mindig azt vizsgálja, hogy a másik, aki elmegy mellettünk a járdán, talán életünk egyik legmeghatározóbb személye. Az ő filmjeit nézve gyakran juthat eszünkbe az egyébként értelmetlen „mi lenne ha…?” kérdés. Milyen erővel hatnak egymásra a találkozó emberek, akár autóbaleset közben, akár csak véletlenül összekerülve egy vonat fülkéjében.
Ettől a szemlélettől a Téli alvók sem mentes. Rene (Ulrich Matthes) megjelenése katasztrófához vezet, majd egy házban él a később az ő bűnéért bűnhődővel.
Végig perverznek hisszük Rene-t, míg meg nem tudjuk, miért fényképez le mindent és mindenkit maga körül, és miért csak sejtelmek zaklatják őt az elkövetett tettel kapcsolatban, miért nem komoly lelkifurdalás.
Matthes egyébként – több szerepéhez hasonlóan – elképesztően erős jelenlétet képvisel az egész filmben. Ehhez elég komoly segítséget nyújt a bizarr külseje.
A férfi teljesen új életet kezd a film végén, mikor mindent felejt, ami addig távolról, halk lónyerítésként kísértette.

marco

Heino Ferch

A történet egyik dramaturgiai érdekessége, hogy míg Arisztotelész Poetikája óta tudjuk, hogy a döntő csavar nem lehet a véletlen műve, addig itt Marco (Heino Ferch) hegyi záróakkordja a történetvezetés logikus kifutása. Két egymáshoz nem kapcsolódó élet találkozik a hegyen és Newton 3. törvénye alapján, hatással vannak egymásra.
Ferch szépen vezeti végig karakterét. Ő az, akinek előtörténetéből a legtöbb morzsát tudjuk összeszedni. Ő, aki más konkrét bűnét szenvedi végig az örök zuhanásban (lenyűgöző felvételek), fizikailag nem bűnös, de a féltékeny megcsaló karakter összeférhetetlenségét hordozza végig a történeten.

rebecca-laura

Floriane Daniel és Marie-Lou Sellem

A két lány, Rebecca (Floriane Daniel) és Laura (Marie-Lou Sellem) barátságáról semmi nem derül, mégis – vagy talán épp ezért – ebben a világban ez tűnik a legtisztább emberi kapcsolatnak.

Laura és Rene szerelme ugyanúgy megfoghatatlan, mint minden szerelem. Miért, hogyan és mikor szeretnek egymásba? Ebből kihagy minket a rendező, csak pillanatok kapunk kettejükből – általában zavart, zaklatott momentumokat.

Laura hajvágása Rene-vel való kapcsolatának komolyra fordulása előtt, előképe a 2002-es A gyilkosok is a mennyországba mennek kopaszra nyírás-jelenetnek. Ott is megváltozik a két főszereplő élete. Laura sorsa nem fordul akkorát, illetve nem úgy fordul. De valami jelentős és meghatározó eseményt jelez, ha egy hosszú, göndör hajú nő hirtelen levágja a haját.

medence-2

A film egyik figyelmi központja a szilveszter éjfél, mikor a fürdőszoba kis ablakán keresztül beömlik a tűzijáték fénye, szép metaforájaként a Rene agyában zajló kavarnak és az emberi kapcsolatok globális összevisszaságának.

A megszakításokként használt helikopteres felvételek a havas hegyekről és a filmet kezdő síelős szubjektívek mind előhangolják a nézőt a végkifejletre. Hasonlóan a Dellamorte Dellamore-hez, itt is egy végeérhetetlen hurokba kerülünk, amiből nincs kitörés. De hasonlót ír Shakespeare is: „e fényes dáridón / Borul sötétbe sorsom, s indul el / Örvényes mély felé suhanva…”

A tavasz érkeztével pedig Rebecca új életet kezd – egy „ismerőssel” a fülkében –, míg Lauraékhoz megérkezik az új élet.

rene-laura

Tykwer világa nagyon komoly vonzerővel bír, ha az ember másra vágyik, mint a szuperhősök sebezhetetlensége. Itt minden ember sérült, vagy mások miatt, vagy a saját vágyai miatt. Ebben a világban a csend a főszereplő – a megtöltött szünet.
A rendező ebben a filmjében még inkább csak keresi az emberi sorsok összeérésének bemutatását, emiatt a fontos pillanatok nem mindig érezhetőek hangsúlyosnak, más pillanatok, melyek nem jelentősek, túl sok figyelmet kapnak. Például Rene körsvenkje ha rövidebb lenne, többet érne. Itt a túl erős sulykolás veszi el az erejét. Tykwer a későbbiekben – Parfüm, Felhőatlasz, True – sokkal pontosabban érzi, hogy mire kell figyelmet összpontosítania.

fedo-fentrol

8ha szereted a belső csöndet és sokat gondolkozol a determinációról, akkor neked valók Tykwer filmjei – köztük ez is!

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s