Jackie

r.: Pablo Larraín (2016)

Ez az a film, aminél sajnos botrányosan releváns a kérdés: miért készült el?
Ez az a film, ami a fenti kérdés miatt egyértelműen esélyes az Oscarra (jelölt: női főszereplő, jelmez, eredeti filmzene).

Soha nem néztem azért filmet, mert Oscarra jelölték. Sőt, ez számomra inkább taszító adalék. A Jackie-nél leginkább Portman vonzott, illetve, hogy szinte semmit nem tudtam a First Lady-ről. Mindkettő sajnos nagyon komoly csalódást okozott. Pontosabban egyik laposságából következett a másik semmilyensége.

mv5bmthknjk1zmitmtbmmc00otziltgwnzitn2exogm3nzi0nwu2l2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm-_v1_sy1000_sx1500_al_

Natalie Portman

Jackie Bouvier-t sikerült teljesen sablonosan bemutatni, aki semmi másra nem hasznos, csak hogy kidekorálja a Fehér Házat. Bocsánat, ez nem gender-kérdés, de ez a film tényleg teljesen feleslegesnek mutatja be a főszereplőjét, olyannak, aki a halála után egyértelműen a Gomböntőhöz kerül majd. Természetesen ezt mind a tökéletes feleség és anya keretei közt mutatják be, így kimarad az ágyából Marlon Brando, Paul Newman és Frank Sinatra is (többek közt). De arról sem esik szó, hogy az „álom elnök” mit csinált a titkárnőjével az ovális irodában és Marilyn Monroe-val az ágyában. Oké, ezzel nem is lenne akkora gond, hiszen amerikaiak készítettek (chilei rendezővel) amerikaiaknak filmet a rövidke amerikai történelem egyik fontos pillanatának központjában lévő személyéről.

De semmivel nem pótolták a kihagyott jellemvonásokat, félrelépéseket okozó momentumokat, az indítékokat, hogy Jacqueline mégis miért akarja, hogy Lincolnéhoz hasonló temetést kapjon a férje… lyukas történetet kapunk, cserébe viszont 100 percig gyönyörű képeken látjuk, ahogy a gyönyörű Natalie Portman andalító vonószenére, réveteg tekintettel járkál a Fehér Ház különböző termeiben. Ugyanis ez történik a film legnagyobb részében.

Talán a kiinduló kérdésre, hogy miért is készült el ez a film, ez a gif lehet a válasz – bár ez így még teljesen nem elég egy 100 perces filmre, de érdekes adalék.

John Hurt (aki január végén hunyt el) megjelenésével picit felüdül a film, és ezt a felüdülést, a 77 éves legenda lazaságát Portman is képes meglovagolni és kettejük jelenetei képesek elfeledtetni, hogy egy üres filmet nézünk.

131_j_10184

John Hurt

De ez a film nem is lenne teljesen üres, ha nem arra fókuszálna, hogy Jackie-Portman mennyire érzelemmentes tud lenni, hanem ha bemutatta volna az elnök és felesége közti viszonyt, amit Oswald golyója szakít ketté és azokt után hogy viszonyul Jackie a férje emlékéhez, amit megpróbál felejthetetlenné tenni, hogy ne az történjen JFK-vel, ami Garfield elnökkel…
Számomra a legizgalmasabb pillanat az volt, mikor a merénylet estéjén Jackie lefekszik aludni – ugyanis a következő nap fontos pillanat: 1963. 11. 23-án adta a BBC a Doctor Who című, azóta is futó sorozat legelső részét. Hát ilyen ez a film.

Láttunk már sok jó biopic-et (Chaplin, Ember a Holdon, A zongorista, akár az Andrej Rubljov is), láttunk rosszat (Gagarin, A Vaslady, A hídember), de ez a film egyik sem. Sajnos. Ez a filmek egyik legveszélyesebb fajtája: semmilyen. Langyos – nem vállal semmit és azt teljesíti is.

mv5bzdu3yzdjnjitzjc3yi00otm5ltljztktymnlnjcxnzjkmzy4l2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm-_v1_sy1000_cr0014971000_al_

nagy-kérdőjel: nem egészen értem, miért jelölték Oscar-díjra a jelmezekért, hiszen pontosan le vannak másolva a ruhák az eredeti filmfelvételekről és fényképekről. Csak elkészíteni kellett azokat. Nem a jelmeztervező és a rendező kollaborációjából születtek.

funfact: eredetileg Darren Aronofsky rendezte volna a filmet a címszerepben Rachel Weisz-szel. Weisz elhagyta a projektet, de Aronofsky maradt, mint producer.


4„Csillogó luxusautó, de hiányzik belőle a motor.”

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s