The Space Between Us

r.: Peter Chelsom (2017)

Te mit szeretsz leginkább a Földön? Az esőt? Álmodni? Vagy egy személyt? Vagy nem tudsz dönteni? Sajnos ez a film sem képes egészen dönteni magát illetően.

story-time: 2017-ben egy kolonizáló expedíció indul a Marsra, melynek vezetője Sarah Elliot a bolygóra való megérkezéskor egy csecsemőnek ad életet.

Ez a fiú Gardner Elliot, aki 16 évvel később lehetőséget kap, hogy a Földre utazzon. Minden vágya megtalálni az apját, akiről csak egy fényképe van és az anyja gyűrűje.

butterfield

Asa Butterfield

A Földre megérkező, euforikus állapotban lévő Asa Butterfieldet színészileg gyilkolják meg: arca alsó részét egy maszkkal, felső felét pedig egy mindent takaró napszemüveggel borítják be, így az igazán érdekes, armstrongi pillanat elveszik.
Sajnos nem ez az egyetlen pillanat a film vesztesége színészi részről: Asa még nem elég erős, hogy egy ilyen szerepet érvényesen eljátsszon és egy egész filmet végig a hátán cipeljen. Túlzottan külsőségekkel dolgozik, bár ez Peter Chelsom rendező hibája is. Az ő bűne, hogy nem vitte, nem nyomta mélyebbre a fiút ebben a karakterben.

A film végén valószínűleg nagy csavarnak szánt dramaturgiai húzás sajnos a harmincadik perc körül magát oldja fel.
Ez nem azért baj, mert nem lenne tovább min izgulni, hanem mert a film végét így nem a fordulat hatása alatt nézzük, hanem ehelyett egy érzelemtől csöpögő, saját vállát simogató utolsó tizenöt percet kapunk. A finálé pedig mindig a legfontosabb, hiszen azzal állunk fel és azt visszük magunkkal.

vlcsnap-2017-06-29-20h14m32s244

De nem csak negatívuma van a filmnek: nagyon okosan és ötletesen kezeli az időt: a film első húsz percében zanzásítva kapjuk meg 9 hónap történéseit. Egy nagy ugrás után pedig 16 évvel későbbre érkezünk. A film semmit nem állít a kihagyott 16 évről, így higgyük el neki, hogy semmi igazán szóra érdemes nem történt – vagy ami mégis (Tulsa, Elliot „barátnője”), arról időben értesülünk. Ez egy nagyon nagy erénye a forgatókönyvnek, ma, amikor nagyon sok filmben (főleg a Marvel-univerzumban) fölösleges percek repülnek el a semmitmondó, töltelék párbeszédekkel és fölösleges CGI-jal.

oldman

Gary Oldman

Ne felejtsük el megemlíteni Gary Oldmant, ő korunk egyik legjelentősebb kaméleonja, akit méltatlanul hanyagol a díjak világa. Ez a színész képes arra, amire csak kevesen – közös vonása ennek a kisebbségnek, hogy nem ők a valódi nagy sztárok. Sokkal kevesebben tudják a nevüket vagy ismerik fel őket, mint például Tom Hanks-et, Brad Pitt-et vagy Charlize Theron-t (akiknek a tehetségét egy másodpercre sem lehet kétségbe vonni). Gary Oldman olyanokkal van együtt ebben a klubban, mint Paul Giamatti, Maggie Smith, illetve a hirtelen elhunyt Philip Seymour Hoffman.
Oldman az a típusú színész, aki minden szerepét magára húzza, míg Hanks minden szerepet magából old meg. Mind a két technikának megvan az előnye és hátránya, illetve igazsága.

Oldman alakításai mindig tele vannak a filmen túl mutató pillanatokkal – így itt is, Nathaniel Shepherdként olyan alapvetéseket rejt el a karakterében, amit valóban csak a legképességesebb színészek tudnak.
Nem kell nagy volumenű dolgokra gondolni – például egy kérdésre azonnal rávágott menekülő hazugság másodperc alatt való beismerése: a legemberibb pillanatok egyike és így a színészileg legnehezebb dolgok közé tartozik.

fun-fact: az ISS-nek (International Space Station) egyetlen női parancsnoka volt az elmúlt 17 évben, a jelenleg is az Űrállomáson vezetőként tartózkodó 57 éves Peggy Whitson. Így nem annyira elképzelhetetlen a film állítása, miszerint a Mars kolonizációját vezető asztronauta egy nő legyen öt férfi mellett.

vlcsnap-2017-06-29-21h26m56s174
6több ez, mint egy egyszerű szórakoztató film, de ne várjunk tőle sokat

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s