The Discovery

r.: Charlie McDowell (2017)

Van valami, ami emberiség örök rejtélyei közé tartozik, amelyre mindannyian gondolunk, nagyjából minden nap. Hamlet a nem ismert tartománynak nevezi, melyből nem tér meg utazó. Dante szerint egy nagy sötétlő erdő. Az Óbirodalom idején az örökkévalóságot szimbolizáló csillagok országában képzelték el.

fedő2

Mindannyian gondoltunk tinédzser korunkban az öngyilkosságra. De mégis miért nem tettük meg? Mert rettegésünk egy halál utáni valamitől lelohasztja kedvünk. Mégis: mi történne, ha valaki tudományos módszerrel bizonyítaná, hogy biztosan van élet a halál után, van túlvilág? Hát erről nem szól ez a film.

story-time: Thomas Harbor egy tévéinterjúban hozza nyilvánosságra, hogy bizonyítani képes a halál utáni életet. Ettől kezdve az öngyilkosságok száma az egekbe repül. Ő pedig egy eldugott kastélyba költözik és létrehozza saját kolóniáját.

páros

A Netflix Studio filmje olyan kérdéseket vet fel, melyek végtelen beszélgetéseket válthatnak ki és nagyszerű lehetőséget ad a forgatókönyvnek az emberi lélekbe való mélyebb leásásra. De Justin Lader író miután egy nagyon jól ritmizált és tűpontos kezdő 30 percet dobott papírra, nem robbantja fel a leásott aknákat, hogy úgy még mélyebbre mehessünk. Ehelyett két ember között kialakuló kapcsolatot mutat be. Ez pedig a mocsár aljára löki a semmiből feldobott, kalapból előrántott, felcsigázóan felvezetett felvetést az élet utáni életről – holott a vége mégis igazán izgalmassá válik. A film 100 percéből a középső 50 egy belassult nyomozástörténet.

segel fotó

Jason Segel

Nagyon komoly hibája a filmnek a casting. Jason Segel élete legrosszabb alakítását nyújtja. Megállás nélkül szomorú, ezzel pedig képtelenség azonosulni. Márpedig az első megjelenésétől kezdve az ő életét és tragédiáját követjük nyomon. Rooney Mara Isla-ként a film végéig kívülálló karakter marad, de nem dramaturgiai okokból, hanem maga a színésznő nem igazán megy bele a játékba. Kettejük között pedig a kémia egyáltalán nem működik, teljesen hiteltelenné válik így a kettejük kapcsolata. Hogy mit kellett volna felvessen a két színész játéka? Arra tökéletes példa az Egy makulátlan elme örök ragyogása.
Robert Redford azonban, mint az idős tudós a szabályerősítő kivétel. Csodálatosan vezeti fel a film egyik vége-konklúzióját.

mara

Rooney Mara

Ami nagyon hiányzik ebből a filmből, az a Felfedezés hatásának bemutatása. Szükség van-e vallásra, egyházra, miután kiderül a halál utáni élet bizonyított léte? A gyermekekkel mi lesz haláluk után – ez csupán kérdésként elhangzik a filmben –, ha a túlvilág olyan, amilyen? A bemutatott másvilág-kép azonban sok mindenért kárpótol. Soha nem gondoltam így rá, és soha nem hallottam, vagy láttam ilyen felfogását az odaátnak.
Érdekes, hogy míg a vallások valószínűleg megszűnnek, illetve egyházként, intézményként felszámolódnak, az Istent a földre rángató Harbor mégis egy szektát szervez maga köré, ahol ő parádézik mikrofonnal a kézben.

redford2

Robert Redford

Olyan életek pillanatait látjuk, amik sokkal izgalmasabbak, mint a két föszereplő. Lacey (Riley Keough) azután akart öngyilkos lenni, miután apja és nővére ketten „átléptek”, de őt nem akarták magukkal vinni. A forgatókönyv ilyenkor gyakorlatilag hason szúrja magát – Isla szájába adja a kérdést, ami eltereli a nézőt: „Milyen lehet ezzel a tudattal élni?!” Ez a kérdés pedig tovább él bennünk, hiszen sokkal izgalmasabb, mint amit a film elénk tár, elengedjük a két ember történetét és ki is maradunk belőle.

interjú

Sokkal többet nem lehet erről a filmről beszélni spoiler nélkül – hiszen a túlvilág-kép az igazán érdekes és nagy dobás benne. Társasággal érdemes megnézni, hogy utána ki lehessen beszélni.

cast-fact: Nicholas Hoult egyeztetési gondok miatt nem tudta elvállalni a főszerepet

7egy ilyen indítás után nagyon nagy a zuhanás – de mégis javallott a megnézése!

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s